Recept: Bakkeljauw

Bakkeljauw filet

De Surinaamse bakkeljauw ookwel klipvis genoemd in Suriname, kennen wij in Nederland als de kabbeljauw vis. Naast bami en roti is dit toch wel een van de meest typische gerechten uit de Surinaamse keuken.

De vis is gezouten en gedroogd waardoor het noodzakelijk is deze voor het bakken even goed uit te koken. Vaak denken mensen dat dit heel veel werk is maar met de juiste voorbereiding en dit recept heb je binnen no-time een heerlijk pan bakkeljauw op tafel staan. Eet het met wat witte rijst en kouseband, op een broodje met zuurgoed of met heri heri hmm!

Voor dit recept heb je nodig:

  • 400 gram gezouten bakkeljauw filet (Kies voor filet, hier zitten weinig tot geen graten in en dat scheelt een hoop werk!)
  • 2 grote uien
  • 4 teentjes knoflook
  • 3 tomaten
  • 1 blikje tomatenpuree
  • 1 maggi blokje
  • zwarte peper
  • zonnenbloemolie
  • optioneel: chilipeper of madam jeanette. Ligt eraan hoe sexy je de bakkeljauw wilt hebben :-)

De belangrijkste voorbereiding van dit gerecht is het uitkoken van de vis. Vul een pan met water en de vis en breng deze aan de kook. Tip van de dag: zorg altijd dat je afzuigkap aanstaat tijdens het uitkoken en bakken van de vis, anders ruikt je huis de rest van de week naar bakkeljauw!

Laat de vis ongeveer 20 minuten koken. Snij ondertussen de uien, knoflook en tomaten fijn.  Na 20 minuten koken giet je de bakkeljauw af in een vergiet en spoel je deze met wat koud water na om het overtollige zout te verwijderen. Laat de vis ongeveer 10 minuten uitlekken. Zodra het meesten vocht uitgelekt is, kun je de vis klein maken. Doordat deze al gekookt is, is hij erg zacht en is dit klusje snel geklaard. Dit kan je met twee vorken doen of (als je niet bang bent voor de vislucht) met je handen!

Dan ziet het er vervolgens zo uit:

Dan is het tijd om te bakken! Neem een koekenpan of wokpan met een goede anti-aanbaklaag en laat hierin de zonnebloemolie goed heet worden. Fruit vervolgens de knoflook en ui en voeg hier het maggiblokje bij. Zodra dit mengsel een lichtbuine kleur heeft voeg je de vis toe en laat je dit even meebakken. Voeg dan de tomatenpuree en als laatste de tomaten er bij. Doordat de tomaten veel sap bevatten moet je de vis wat langer doorbakken zodat deze uiteindelijk niet te nat wordt. Een goede bakkeljauw moet tenslotte nog wel een beetje bite hebben! Voeg de zwarte peper toe naar smaak en klaar is kees!

NJANG SWIETIE

Dit was hem dan, super makkelijk toch?

Bakkeljauw

 

 

 

 

Eén gedachte over “Recept: Bakkeljauw”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.