Recept: Javaanse bami

Javaanse bamiDe Javaanse bami kenmerkt zich door dikkere bamislierten. In dit recept worden meer kruiden en specerijen gebruikt dan het klassieke Surinaamse bami recept. Hierdoor is de bami iets donkerder van kleur en voller van smaak.

Voor vier personen Javaanse bami is er nodig:

  • 4 eetlepels (zonnebloem)olie
  •  500 gram spaghetti (dit gebruiken we als bami). Hou ongeveer 100 gram per persoon aan. Ik maak altijd een beetje extra, voor de groter eters in de familie of voor als er onverwachts iemand aanschuift ;).
  • 3 kleine of 1,5 middelgrote ui (wit)
  • 3 teentjes knoflook
  • 2 eetlepels ketjap asin (zout ketkap)
  • 2 eetlepels ketjap manis (zoete sojasaus)
  • 2 maggiblokjes
  • 3 takjes selderij
  • Zwarte peper
  • 2 theelepels bruine suiker

 

  1. Kook de spaghetti zoals op de verpakking ‘al dente’ (beetgaar). Voeg als extra wat zout en een beetje olijfolie toe. Dit voorkomt dat de spaghetti gaat plakken. Wanneer de spaghetti klaar is, spoel deze af met koud water zodat het niet verder gaart.
  1. Snipper ondertussen de uien en knoflook fijn en fruit deze in een grote wokpan met de 4 eetlepels olie. Verkruimel vervolgens de 2 maggiblokjes over het geheel heel en meng dit goed door elkaar.
  1. Voeg de gekookte spaghetti toe aan de pan. Hussel dit goed om zodat de uitjes en knoflook goed worden gemengd met de spaghetti. Voeg aansluitende de ketjap manis, zoute ketjap, suiker en zwarte peper toe aan het geheel. Zet dit op hoog vuur en bak het gedurende 10 min gaar.
  2. Let op! Blijf regelmatig omscheppen om verbranden te voorkomen.
  1. Voeg als laatste de fijn gesneden selderij takjes toe. Om dit gerecht compleet te maken maak je er heerlijke Surinaamse kip bij met komkommer in zuur.

 

NJANG SWIETIE!

2 gedachten over “Recept: Javaanse bami”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *